Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Karnevál - farsang képes leírás - Farsang.tlap.hu
részletek »

Karnevál - farsang - Farsang.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: farsang.tlap.hu » Karnevál - farsang
Keresés
Találatok száma - 7 db
4 fergeteges európai karnevál - képekkel!

4 fergeteges európai karnevál - képekkel!

A február a jelmezes mulatságok ideje. Európában talán a legnépszerűbb a velencei karnevál, pedig számos más országban megünneplik a tél végét. Összegyűjtöttük a leglátványosabbakat...Nizza 2010. február 12-28. Akárcsak a többi ünnep, a nizzai karnevál is régi hagyományt elevenít fel. 1294-ben Charles d'Anjou herceg rendezte az első vidám mulatságot. Az igazi, egész városon végigvonuló menetet azonban csak 1830-ban szervezték meg, mára a farsangi időszakban kb. 1,3 millió látogató érkezik a francia városba. Aki azonban a szokásos télbúcsúztatásra számít, csalódni fog. A riviérán a farsang is egy kicsit más: elegánsabb, előkelőbb, mint a többi országban. Az első napon minden évben új témát (királyt') jelölnek ki, amely meghatározza az esemény arculatát. Kiválasztották már a sportot, a millenniumot, az éghajlatot, a zenét, a mozit és a klímaváltozást. Az idei fő téma Földünk, a kék bolygó.

A farsangtól Bálint-napig

A farsangtól Bálint-napig

A február a szeszélyes szerelmesek (Bálint-nap) és a farsang szezonja is egyben. Ölts álarcot hát, és jöjj velünk! Előbb egy korabeli maszkabálba kalauzolunk el, majd pedig vegyülj el velünk Velence forgatagában - a lagúnák és szerelmesek; a kereskedők és kurtizánok világában! 1. Farsang, avagy Carneval uram meg a vénkisasszonyok - Vízkereszttől egészen hamvazószerdáig tart a farsang 'hava'. Eredetileg a telet, a didergető hideget, és a sötétséget legyőző tavasz ünnepe volt ez - egyúttal persze az előbbieket hordozó tél elűzése is. A farsang az alakoskodás időszaka. Az átalakuló, egymást felváltó évszakok ünnepén az emberek is átváltoznak, maszkot és maskarát öltenek magukra. A racka-üstökű, grimaszba torzult busó-álarctól a bálok flitter- és tolldíszes velencei maszkjáig széles az 'arcrejtő' eszközök tára. A lényeg a maszka: az átváltozás, átlényegülés. S hogy mire szolgál az álarc? Egyrészt nem titkolt szándéka az elijesztés: a telet zavarja vissza komor világába, hogy az helyet adjon végre a szelíd tavasznak. A maszk tehát elrémít. Másfelől azonban benne van az ünnep mássága, és a hétköznapok után egy olyan felszabadultság-érzés is, amit az ember a saját bőrén kívül tud őszintén megtapasztalni: maszkot kell öltenünk, hogy a hétköznapok unalmas szerepei után egy álarc védelmében lehessünk azok, amik csak szeretnénk.

Farsang vagy karnevál?

Farsang vagy karnevál?

Az emberek ősidők óta féktelen ünnepléssel válnak meg a tél megpróbáltatásaitól. A vidámságé, a túlcsorduló életörömé a főszerep vízkereszttől (január 6.) húshagyókeddig (idén február 16.), azaz a farsang idején. Mulatozás vezeti be a húsvétvasárnapot megelőző negyvennapos böjtöt. A tánccal, jelmezes felvonulással kísért ünnepeket hol farsangnak, hol karneválnak nevezik, attól függően, hogy éppen merre járunk.

Gasztronómia - a világ konyhái magazin hírek
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó kulináris élvezetek a füredi reformkori városrész szívében
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó... Május 27-28 szombat és vasárnap szeretettel várunk Balatonfüred első utcai, zenés, családbartát, közösségi, mini gasztró "fesztiválján", vagyis közönség találkozóján, a mi utcánkba a Blaha Lujza utcában. ...Ez a "fesztivál" nem fesztivál... Házigazdák: Horváth-Ház Borgaléria A Horváth-Ház Borgaléria a 21. századi, igényes borfogyasztó vendégek minden...
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet Bordeaux-ban a magyar borok közül
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet... A magyar borok között a tokajiak kapták a legtöbb érmet a Challenge International...
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap a magyar csapat ételeiben
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap... A tokaji bor, a tokaji ecet és a dió is szerepel majd a magyar csapat tál- és...
Gyulai Karnevál

Gyulai Karnevál

Gyula Város Önkormányzata 2004 óta rendezi meg hagyományteremtő szándékkal a Reneszánsz Karnevált. Szeretettel VÁRunk minden kedves vendéget és helyi érdeklődőt, aki a szürke téli napokat vidámságra, könnyed kikapcsolódásra és színes, szórakoztató reneszánsz kori élményekre szeretné cserélni! A karnevál napjainkra megszokott színfolttá vált Gyula kulturális programjainak sorában. A felvonuláson résztvevő helyi óvodások, diákok és más csoportok már decemberben megkezdik a felkészülést annak érdekében, hogy saját műsoruk bizonyuljon a karneváli forgatag legszínesebb, legszórakoztatóbb produkciójának. Szeretnénk, ha mind a felnőttek, mind pedig a gyerekek élményszerűen megismerkednének azzal az időszakkal, melyben városunk egykor tündökölt, és amelyből végvárunk is származik. A kedves vendégek és látogatók megismerkedhetnek a reneszánsz élet minden különlegességével: feltárul a korabeli kultúra, történelem, gasztronómia, de a mindennapok örömteli pillanatait is átélhetik a résztvevők Gyulai Vár falain belül és kívül.

Rijekai karnevál, a tavasz itt kezdődik!

Rijekai karnevál, a tavasz itt kezdődik!

A tavaszi karneváli mulatság ebben a régióban közel hat évtizedre tekint vissza. A világszerte közismert velencei karnevál mintájára 1982-től Horvátországban karneváli hangulatba öltözik Rijeka és elkezdődik a majd egy hónapos tavaszváró ünnepség. Az 1982-es újrakezdéskor (amikor elkezdték újra megszervezni és felépíteni a Rijekai karnevál hírnevét) néhány fő alig száz nézőt szórakoztatott. Mára a Rijekai Karnevál a 3. legismertebb karnevál a világon, a maga 20 ezer résztvevőjével és közel 600 ezer látogatójával. 1995-ben az Európai Szövetség jóvoltából igazi, jegyzett európai rendezvénnyé vált a Rijekai karnevál.

Riói karnevál

Riói karnevál

A Riói karnevál nagy múltra tekint vissza, de jelenlegi formájában 1928 óta rendezik meg. Minden idők leghíresebb karneválja, annak ellenére, hogy a karneválok őshazája Itália. A riói karnevál portugál őse az Entrudo. Ennek résztvevői eredetileg szagos vízzel (vö.: kölni víz), vizes porral, záptojással vagy citromhéjjal dobálták egymást nagy vigadozás közepette. 1855-ben létrehozták a fiatalok karneváli baráti társaságát. Ők zeneszóval, színes kosztümökbe öltözött résztvevőkkel szervezett felvonulásokat a cidade maravilhosát csinálták meg. Lényegében ma is ezek a társaságok rendezik a karneválokat egész éven át. A farsangi szezon alatt Rio de Janeiro néhány napra a világ fővárosává válik. Ekkor rendezik meg ugyanis a riói karnevált. A parádén a látványos jelmezek mellett a szamba is főszerepet kap, hiszen ilyenkor mérik össze tudásukat a legjobb szambaiskolák táncosai a brazil farsang főutcáján, a több, mint másfél kilométeres Sambadronon.

Velencei karnevál

Velencei karnevál

A Velencei karnevál világszerte ismert, ősi hagyományokra épül, a gondolák és a lagúnák városában. Kevésbé látványos, mint a riói karnevál. Azt mondják a riói kellemes, a velencei szép! A gitárok pengése, a gondolák suhanása tették Velencét a szerenádok, és operák városává. A velenceiek július harmadik vasárnapján ünnepelik redentore (Megváltó) napját az 1575. évi pestis elmúlásának emlékére. Ezen a napon a város apraja nagyja csónakra, bárkára, tutajokra száll és egész nap illetve éjszaka ott tartózkodik. Mindenki a vízen ebédel és vacsorázik, állandó zeneszó kísérete mellett. A szórakozás minden formája előfordul, még a tűzijátékokat is beleértve. A hajnalt is a vízen kell megérni, mert aki a redentore hajnalán az Adria vízével vetett magára keresztet, az egész évre mentesül a betegségektől.

Tuti menü