Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Farsangi fánk képes leírás - Farsang.tlap.hu
részletek »

Farsangi fánk - Farsang.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: farsang.tlap.hu » Farsangi fánk
Keresés
Találatok száma - 16 db
A Fánk története

A Fánk története

Az eset úgy kezdődött, hogy egy bizonyos Krapfen nevű pék elhalálozván, műhelyét özvegye vezette tovább. Nem volt könnyű az élete özvegy Krapfenénak, mindazonáltal továbbra is az ő pékségéből került ki a legfehérebb, legfinomabb kenyér, a város legtávolabbi részéből is elzarándokoltak érte az emberek. "Az eset úgy kezdődött, hogy egy bizonyos Krapfen nevű pék elhalálozván, műhelyét özvegye vezette tovább. Nem volt könnyű az élete özvegy Krapfenénak, mindazonáltal továbbra is az ő pékségéből került ki a legfehérebb, legfinomabb kenyér, a város legtávolabbi részéből is elzarándokoltak érte az emberek. Ám egy napon valami okból a kenyér nem készült el idejében. A vásárlók közül ki üres kézzel, bosszúsan ment el, ki türelmetlenül várt, s cifrákat mondott....., mígnem a pékné végképp kijött a sodrából, és egy darab kenyértésztát, amit éppen a kezében tartott, valakinek a fejéhez akarta vágni. Szerencsére rosszul célzott és a tészta nem az illető képén csattant, hanem a kályhán lévő lábasba pottyant, amelyben zsír forrdogált. A váratlan következmény az lett, hogy a célját tévesztett tészta néhány perc alatt szép aranysárgára sült, s a véletlen jóvoltából megszületett az első fánk, amit a bécsiek azóta is Krapfennak neveznek." (Részlet Halász Zoltán Mesélő szakácskönyvéből)

Almás töltött fánk

Almás töltött fánk

A farsangi időszak elengedhetetlen velejárója a fánk. Ennek a finomságnak is ezernyi változata ismert. Próbálja ki ezt az almával, dióval, lekvárral töltött verziót is! Nem fog csalódni! Betesszük az összetevőket a kenyérsütő tartályába. Tészta programon elindítjuk, kidagasztatjuk és kelesztjük a tésztát. Ez a folyamat kb 120 percet vesz igénybe. Figyelem! Általános irányelv, hogy ha kenyérsütő géppel dagasztjuk a tésztát, alulra kerül a folyadék és a só, rá a liszt, és az egyéb járulékos anyagok, legfelülre pedig az élesztő, vagy a kovász!

Almás-mazsolás fánk

Almás-mazsolás fánk

Porcukorral meghintve, esetleg egy kis hámozott pisztáciával tálaljuk. A brandyt elkeverjük langyos vízzel, és 20 percre beletesszük a mazsolát. A megtisztított almát kis kockákra vágjuk, és meglocsoljuk a citromlével. A tojásokat kikeverjük 8 dkg cukorral és a citrom lereszelt héjával, majd hozzáadjuk a lisztet, az élesztőt, a tejet és az összetört pisztáciát. A mazsolát lecsepegtetjük, finoman belisztezzük, és a tésztához adjuk. Az almát is hozzákeverjük. Evőkanállal bő, forró olajba szaggatjuk a tésztát, és aranybarnára sütjük a fánkok mindkét oldalát, majd konyhai törlőkendőre szedjük őket.

Gasztronómia - a világ konyhái magazin hírek
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó kulináris élvezetek a füredi reformkori városrész szívében
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó... Május 27-28 szombat és vasárnap szeretettel várunk Balatonfüred első utcai, zenés, családbartát, közösségi, mini gasztró "fesztiválján", vagyis közönség találkozóján, a mi utcánkba a Blaha Lujza utcában. ...Ez a "fesztivál" nem fesztivál... Házigazdák: Horváth-Ház Borgaléria A Horváth-Ház Borgaléria a 21. századi, igényes borfogyasztó vendégek minden...
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet Bordeaux-ban a magyar borok közül
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet... A magyar borok között a tokajiak kapták a legtöbb érmet a Challenge International...
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap a magyar csapat ételeiben
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap... A tokaji bor, a tokaji ecet és a dió is szerepel majd a magyar csapat tál- és...
Fánk minden mennyiségben

Fánk minden mennyiségben

Szalagos (farsangi) fánk - Hozzávalók 28-30 darabhoz: fél kg liszt, 3 dkg élesztő, 5 dkg porcukor, 5 dkg vaj, 2 tojássárgája, 1 pohárka rum, késhegynyi só, kb. fél liter tej; 1 liter olaj a sütéshez. 3 dl langyos tejjel, az élesztővel, egy kanál porcukorral, 3 kanál liszttel félsűrű kovászt készítünk. A többi porcukorral a tojássárgát elkavarjuk, az érett kovászhoz adjuk, jól elkeverve hozzáöntjük a langyos vajat, a lisztet és annyi langyos tejet, amennyiben a sót feloldottuk, hogy lágy, kalácstészta sűrűségű tésztát kapjunk. Fakanállal 20 percig verjük vagy gépel dagasztjuk. A tetejét liszttel megszórjuk, letakarjuk és langyos helyen jó másfélszeresére kelesztjük. Utána lisztezett deszkára kiborítjuk, kezünkkel ujjnyi vastagra szétnyomkodjuk, vizespohár nagyságú fánkszúróval kiszaggatjuk, és gyengén lisztezett deszkán letakarva, még kb. fél órán át kelesztjü. Vigyázzunk azonban, hogy a tészta túl ne keljen, mert akkor nem lesz szalagos.

Fánkkarika burgonyás tésztából

Fánkkarika burgonyás tésztából

Magában is isteni, de egy kis dzsemmel vagy öntettel megbolondíthatjuk. 45 dkg liszttel elkeverjük a kristálycukrot és az élesztőt. Hozzáadjuk a tört krumplit, a tojást, a narancshéjat, a sáfrányt és a meglangyosított tejet. Addig keverjük, míg homogén tésztát nem kapunk. Ekkor letakarva meleg helyen egy órán át kelesztjük. Ha megkelt, nyújtódeszkán diónyi darabokra vágjuk, liszttel megszórjuk őket, az ujjunkkal kilyukasztjuk a közepüket, majd úgy nagyítjuk a lyukat, hogy a fánkot az ujjunk körül alaposan megpörgetjük. Bő, forró olajban aranysárgára sütjük, porcukorral megszórva tálaljuk.

Farsang: az élet olyan, mint a fánk

Farsang: az élet olyan, mint a fánk

...Mátyás hitvesével, Beatrix királynővel a királyi udvarba érkezett az itáliai karnevál szelleme is. Szakácsai, cukrászai pedig elhozták Nápoly környékének gazdag konyhaművészetét és a farsang legjellemzőbb ételét: a fánkot. A fánk a legenda szerint Frau Krapfen bécsi péközvegy nevéből származik, aki véletlenül találta fel. Elvétette egy bosszússágában eldobott maréknyi kenyértészta célzását és az forró olajba esett. A fánk dél-német, osztrák, észak-olasz neve ugyan Krapfen, de a legendáról csak annyit, hogy sógoraink igen leleményesek. A fánk előzményei, akárcsak a farsangé, a távoli múltba nyúlnak vissza. A Hatalmas Bika, a haját vörösre festő szőke II. Ramszesz (i.e.~1290-1224) jeles süteménykedvelő volt, amit jelez, hogy sírjának domborművén két rabszolga méretes csiga alakú süteményt készít, amit egy edényből nagy óvatossággal, bottal emelnek ki. Ez a fánk készítésének korai ábrázolása, állítják, ám Josephus Flavius (Kr.u. ~37-100) történetíró említése szerint II. Ramszesz mézeskalácsot áldozott az isteneknek, ami az előző értelmezést elbizonytalanítja, de nem zárja ki. Mindenesetre vitathatatlan, hogy a kelt tészta zsiradékban sütése igen régi, Egyiptomon is túlmutató megoldás.

Farsangi csörögefánk finom baracklekvárral

Farsangi csörögefánk finom baracklekvárral

Hozzávalók hat személyre: 30 dkg liszt, 6 tojássárgája, 2 ek cukor, 2 ek rum, 1 ek tejföl, olaj a sütéshez. A tálaláshoz: porcukor, baracklekvár. A lisztet a tojássárgájával, a cukorral, a rummal és csipetnyi sóval rétestészta-keménységűre gyúrjuk. Ha szükséges, még kevés lisztet vagy egy evőkanálnyi tejfölt adunk hozzá. A jól kidolgozott tésztát letakarva fél órán át pihentetjük.

Farsangi fánk

Farsangi fánk

3,5 deka élesztőből, kb. 1 deci langyos tejből, 4 evőkanálnyi cukorból kovászt készítünk, és kb. 15 percig érleljük. 0,5 deci rumot kissé meglangyosítjuk, és 4 evőkanál cukrot kiskanállal kevergetve föloldunk benne. 50-55 deka finomlisztet 4 tojássárgájával, a megkelt kovásszal, csipet sóval, 1 citrom reszelt héjával, a cukros rummal, kb. 2,5 deci langyos tejjel és 7 deka olvasztott vajjal 6-8 percig dagasztjuk. Akkor jó, ha hólyagos, lágy tésztát kapunk. Letakarjuk, langyos helyen, kb. 45 perc alatt a duplájára kelesztjük, majd finoman átgyúrjuk, és enyhén megolajozott gyúródeszkára borítjuk. Másfél ujjnyi vastagra ellapítjuk, 8 centi átmérőjű, olajba mártott pogácsa szaggatóval kiszúrjuk.

Farsangi fánk hagyománya

Farsangi fánk hagyománya

A farsangvégi húshagyó napokon a hagyományos fánksütés közben kedves háziasszonyaink bizonyára nem is gondolnak arra, hogy a farsangi fánknak története is van. Báró Radvánszky Béla A magyar családi élet és háztartás a XVI. és XVII. Században című művében a habzó zsírból a rostás kanállal kiszedett pánkókról a csörögékről tesz említést. Ugyanis a fánkot erdélyi tájszólás szerint pánkóknak nevezik. Ebből azt következtethetjük, hogy a fánk sütése a híres erdélyi konyha révén terjedt el és, mint sok más ételkölteményt, a régmúlt idők tornácos kúriáinak nagyasszonyai varázsolták a család asztalára. A farsangi fánk és a csöröge hazai süteményeink, de megtaláljuk más nemzetek konyháján is. Kitűnő fánkot adhatott régebben egy becskörnyéki kirándulóhely a Krapfenwaldel látogatóinak, ha e település is onnan nyerte nevét. Szilveszter alkalmával Berlinben telve vannak a cukrászdák Silvester - Pfannkuchenokkal de lekvárral töltve és cukorral bevonva adják asztalra. Rómában szent József napját ünneplik fánksütéssel, de ott fritella a neve és olajban sütik. Üresen és leves után eszik és desszert előtt krémmel töltve tálalják fel, viszont ekkor már bigné a neve. A római családok előtt oly népszerű, hogy ebédre egyszerre mindkettőt fogyasztják. Párizsban is olajban sütik és beignet a neve. Csöröge fánk receptje - Szalagos farsangi fánk receptje

Hirdetés
Ha farsang, akkor fánk - például fahéjas-olajos

Ha farsang, akkor fánk - például fahéjas-olajos

Hozzávalók négy főre: 2,5 dl víz, 3 evőkanál olaj, só, 1 kiskanál kristálycukor, 25 dkg finomliszt, 6 tojás. A sütéshez: bőven olaj. A tálaláshoz: őrölt fahéj, porcukor. A vizet egy kis lábasban az olajjal, csipetnyi sóval és a cukorral fölforraljuk. Habverővel szüntelenül keverve a lisztet is beleszórjuk. Épp csak pár percig főzzük, akkor jó, amikor elválik az edény falától. A tűzről lehúzzuk, majd a tojások sárgáját egyesével beledolgozzuk.

Házi szalagos fánk rendelésre

Házi szalagos fánk rendelésre

Engedd, hogy idén levegyük a válladról a sütögetés édes terhét, hogy szabadon élvezhesd a farsang színes kavalkádját. A nagymamám receptje alapján készülő szalagos fánkok készítéséhez kizárólag természetes alapanyagokat használunk fel, és pontosan úgy készítjük, ahogy generációk óta teszik a magyar asszonyok. A fánkok mellé is házilag főzött lekvárunkat kínáljuk, amelyeket minden évben friss idénygyümölcsökből készítünk, szintén mesterséges ízfokozók nélkül. Térj be Cukorfalatozónkba egy-két édes falatra, vagy rendeld meg a farsangi bulira a házias finomságokat.

Hogyan készül a fánk?

Hogyan készül a fánk?

Hamisítatlan, eredeti, és mindamellett nagyon finom! Lisztérzékenyeknek is ajánljuk! Hogyan készítsük el? Kenyérsütő segítségét is igénybe vesszük: Bepakoljuk a tartályba a hozzávalókat, és benyomjuk a gépen a tésztagyártó programot. Amikor lejár, a tésztát olajos gyúrólapra tesszük és szétlapítjuk 2-3 cm vastagra. Egy muffinlyuk méretű fánkszaggatóval kiszaggatjuk a tésztát.

Joghurtos fánk - pofonegyszerűen

Joghurtos fánk - pofonegyszerűen

...A tojásokat egy tálba ütöm, hozzáadom a vaníliás cukrot, a joghurtokat, citromhéjat, rumot, majd a sütőporral elkevert lisztet. Olajat melegítek, majd evőkanállal beleszaggatom a tésztát, amik időközben felöltik majd a fánk alakját. Sütés után papírtörlőre szedem őket, majd melegen porcukorba (lehet vaníliás vagy fahéjas is) hempergetem őket. Lehet lekvárral is fogyasztani...

Szalagos fánk

Szalagos fánk

A farsang elmaradhatatlan jellegzetes édessége a fánk. A lisztet langyosítsuk meg, a helység, ahol dolgozunk, egyenletes meleg, huzatmentes legyen. A takaró kendő, a gyúródeszka szintén meleg legyen. 3 dl langyos tejjel az élesztővel, egy kanál porcukorral, 3 kanál liszttel félsűrű kovászt készítünk. A többi porcukorral a tojássárgát elkavarjuk, az érett kovászhoz adjuk, jól elkeverve hozzáöntjük a langyos vajat, a lisztet és annyi langyos tejet, amennyiben a sót feloldottuk, hogy lágy, kalácstésztáta sűrűségű tésztát kapjunk. Fakanállal 20 percig verjük vagy géppel dagasztjuk. A tetejét liszttel megszorjuk, letakarjuk és langyos helyen jó másfélszeresére kelesztjük. Utána lisztezett deszkára kiborítjuk, kezünkkel ujjnyi vastagra szétnyomkodjuk, vizespohár nagyságú fánkszúróval kiszaggatjuk, és gyengén lisztezett deszkán letakarva, még kb. 30 percen át kelesztjük. Vigyázzunk azonban, hogy a tészta túl ne keljen, mert akkor nem lesz szalagos. A fánkot középforró bő zsiradékban, egyenletes tűzön sütjük. A zsíradék hőfokát próbafánkdarabbal próbáljuk ki. Ha túl forró a zsír, akkor hirtelen sül, és a belseje nyers marad, nincs ideje a növekedésre, nem lesz szalagos.

Szalagos fánk egzotikus gyümölcsökkel

Szalagos fánk egzotikus gyümölcsökkel

A hozzávalók kb. 10 fánkhoz elegendők - Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk, a többi anyagot (a tojáshabot kivéve) összegyúrjuk, a végén hozzáadjuk a habot is, majd óvatosan összegyúrjuk, és duplájára kelesztjük. Ha megkelt, lisztezett gyúródeszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk. Nagyobb pogácsaszaggatóval vagy üvegpohárral kiszaggatjuk, és további 20 percig kelesztjük. Sütéskor a fánkok egyik oldalát fedő alatt sütjük, a másikat fedő nélkül. A fánkok közepére ujjal üthetünk lyukat is, tálaláskor kikevert baracklekvárt tegyünk bele, de tálalhatjuk feldarabolt egzotikus gyümölcsökkel is...

Szuper fánkreceptek - Süss velünk 7 féleképpen!

Szuper fánkreceptek - Süss velünk 7 féleképpen!

Azt mondják, nem is igazi háziasszony, aki nem tud fánkot sütni...Itt az ideje, hogy megtanulja vagy tudását tökéletesítse, - főleg így, farsang idején. Recepteket kínálunk, éppen 7 félét! Csavart fánkocskák - Almás fánk - Túrós fánk - Egyszerű farsangi fánk - Császárfánk - Bajor fánk - Finom mazsolás fánk. Tippek: A fánksütéshez idő, türelem - és meleg konyha kell, mert nem szabad, hogy a tészta megfázzon. A tésztát nem szabad túlkeleszteni sem, mert akkor nem lesz szalagos.

Tuti menü